May 20, 2009

Recension: Råkultur

Dekolletaget tillhör Anna.

Vi köade i säkert 45 minuter. Det gjorde inget för vi hade inte träffats på typ ett halvår och pladdrade lätt bort den tiden. Förra bilden är också från Råkultur som matkännare (Lisa var för övrigt där men gav upp efter en stunds köande) samstämmigt höjt till skyarna den senaste tiden. Men sorry, restauranggästen från helvetet fäller nu sin dom: Akki är fortfarande bäst.

Råkultur försöker verkligen hårt. Lite för hårt - när man inte lyckas leva upp till pretentionerna. Jag kommer till maten sen. Först allt runtomkring och det första intrycket.

De tunna vita tekopparna är utsökta, men vad hjälper det när varannan kopp är kantstött? Först trodde jag hacket var avsiktligt eftersom det fanns såna på både min och sällskapets kopp (båda gångerna).
Den varma handduken i början är bra, men när det börjar bli mkt folk så faller den i glömska tills man frågar. Den stressade servitrisen svarar inte på tilltal utan registrerar bara min begäran sammanbitet och kommer tillbaks med två fisljumma, halvtorra handdukar.

Det är mänskligt att bli stressad under lunchrusning, men man måste fortfarande vara trevlig mot gästerna och inte få dem att känna att de bara är till besvär.

Servitrisen gav oss tidigt tebrickan. Ett annat par sätter sig bredvid oss och får brickan långt senare. Ändå får vi tevatten en bra stund EFTER dem (sedan jag påmint henne). Hon har alltså ingen koll på turordningen. Ett oförlåtligt misstag när det handlar om utsvultna lunchgäster (varav en del kanske har en tid att passa, även om de med vanligt kontorslunch nog förstår att skippa Råkultur-sittning). Jag har själv jobbat på lunchrestaurang så jag vet vad jag talar om. Vi hade som sagt stått och väntat i 45 min.

Maten kommer långt om länge. Den ser fin ut, även om jag är lite besviken på att langoustinerna som Lisa prisade skopades upp ur en plasthink (såg jag när jag stod i kö). Den smakade mycket sesamolja. Konsistensen var helt ok. Som rå hummer ungefär. Det kanske är som att gå och se en film som alla hyllar: hade man sett den utan att veta något skulle man älskat den, men eftersom man har förväntningar så kan det inte bli annat än en besvikelse.

Nä, bättre då var den lime-marinerade makrillen som kom på ett salladsblad, ett sånt rödflammigt, usch, jag är så okunnig men ni ser den till höger i bild. Den var supergod! Smakade verkligen färsk makrill, utan minsta beskhet eller alltför mycket 腥 (xing1). 腥 är ett adjektiv som är förknippat med fisklukten, används när den känns det minsta ofräsch, men kan också användas om kött. Man använder ingefära och vitlök etc mot den. I Googles översättning blir första betydelsen just "fishy". Dock hade jag velat ha mer limesmak.

Sushibitarna är i lagom små munsbitar, men alltför många har ett inslag av bränd smak som inte tilltalar mig i sushi. En bit är ok, men när flera bitar har det - nej. (Förra gången var vi där när de öppnade och då var sushiriset kallt! Den här gången var det trevligt ljummet.) En laxbit hade skinn på sig. Skinnet var riktigt äckligt, hur 腥 som helst och kväljande. Själva laxköttet var senigt och segt, det verkade va en sån där kantbit som jag brukar undvika när jag skär upp gravad lax.

För 12 dagar sen när jag var där med Tommy, blev jag besviken över att silverålen var rökt och inte grillad som den ål jag brukar äta på japanska ställen. Dessutom la jag faktiskt inte märke till några tempurapärlor, kan jag ha misstagit dem för fiskrom om de låg på ålrullen? Men av smaken borde det ha framgått att det var tempura, fast röksmaken tar ju död på allt annat.

Ett stort plus för den friterade skivan lotusrot! Synd att man bara får ett enda tunt blad av den. Jag ska prova att göra det till söndag när vi ska ha bjudning. Jag ska också prova att fritera salviablad, för det har vi en stor buske av i vår minimala trädgård.

Teet som man får är longjing som kommer från min hemstad Hangzhou. Tyvärr fick vi alltför svalt tevatten, så bladen sjönk inte till botten utan flöt på ytan. När jag bad en servitör att få påfyllning (tekannan rymmer typ 2 dl och de häller trots det inte ända upp!) så fick grannbordet det istället... Koll, var det.

När jag påpekade (efter att först ha berättat att teet kommer från min hemtrakt) att vattnet var för svalt och att det märks på att bladen flyter, såg servitören skeptisk ut och sa att det kanske var för att det inte var så mkt vatten i vår kanna (?!).

Egentligen är det andra omgången som är godast när det gäller longjing (och förmodligen alla andra "naturliga" teer. Jag kan inte längre dricka så kallade söderblandningar och dylikt. Det består ju bara av te som är så dåligt att det måste pulveriseras och parfymeras.).

Min åsikt är alltså att Råkultur är ett bra sushi-ställe, men det är mest för att de flesta andra sushi-ställen är så dåliga, precis som när det gäller kinamat (bara det att det inte märks lika mkt när det handlar om sushi, jag menar: rå lax, ris, sjögräs + soja och wasabi som de flesta överdoserar på och dränker alla smaker i. Nuff said.).

Jo, en sak till. Förra gången beställde jag en misosoppa också. Den smakade som vanliga misosoppor, förutom att den var fisljummen. Den innehöll en likaledes fisljummen dumpling vars fyllning var utmärkt god, men som jag var orolig skulle ställa till med oreda i magen. Jag föredrar att äta fläsk som serveras ordentligt varmt.

Det är bra att ha ambition, men när höga anspråk inte infrias utan kommer med stötta kanter, så blir helhetsintrycket så mkt solkigare trots eller på grund av krusidullerna.

Sällskapet var i alla fall förtjusande vid båda tillfällena.

Labels: ,

7 Comments:

Anonymous Lisa said...

Jag tycker inte man riktigt kan bedöma ett litet ställes kvalitet några dagar efter de blivit hypade i DN. Det var ju kaos! Skälet till att jag gick vidare var nog mer att jag misstänkte att kvaliteten skulle svaja rejält, än den långa väntetiden. Och det verkar som om jag hade rätt ;-)

När jag var där innan det var tokfullt var det med vissa undantag (bl a själva sushin -alltså riset! ) Sanslöst bra för pengarna. Jag har ätit betydligt bättre sushi i t ex New York men då till drygt dubbla priset.

Men alla har olika åsikter. Jag tyckte att maten på dragon house, som du hyllade i en lång DN-artikel, var eländig glutamatosande sörja med burkgrönsaker.

Nä, fler bra Asien-krogar, tack!

Ska vi inte gå ut och dricka vin snart och dissa fler krogar förresten? :-)

1:16 PM, May 27, 2009  
Blogger Space babe said...

Nä, det är förstås svårt med anstormningen efter DN-recensionen. Jag jämför dock även med Akki, som verkligen är ett litet ställe och som brukar ha 45 min väntetid vid lunch/middagsrush.

Jag vill också ha fler bra Asienkrogar! Nem Nem Quans dumplingar var riktigt goda, de som påminner som changfen (canneloni-liknande, här med fläskfärs).

Gärna vin med diss! Men först en resa till sjuk mor i Kina igen.

Vid förra resan i mars hälsade jag förresten på Vinlusen och hade mkt trevligt.

9:47 AM, May 28, 2009  
Anonymous Lisa said...

Hör av dig när du är tillbaka så går vi ut och fylledissar. jag är inte så förtjust i vitt ris så jag är ingen sushimumserska av större mått. Det bästa på Råkultur var de andra smårätterna.

9:18 PM, June 01, 2009  
Anonymous Dianyingren said...

Det var roligt att läsa det här. Jag gjorde nämligen misstaget att äta lunch på Råkultur just idag. Jag hade precis samma problem med att få tevatten och oshibori. De sistnämnda såg jag att flera andra bord fick men inte vi, orkade inte klaga. Jag frågade däremot vilken neta som ingick och fick ett svepande svar om vilken fantastisk blandning av fisksorter jag skulle bjudas på. Jag frågade då specifikt om det fanns ika och ja, det skulle det finnas. Då bad jag om det och beställde den lite dyrare 11-bitars. Dessutom bad jag om att få slippa alla klickar av majonnäs och dy-likt på mina nigiri, d.v.s. allt som inte består av sushiris, wasabi eller fisk. Mannen svarade som om han förstod och lovade det. När maten kom såg jag först inte att jag hade fått en 9-bitars eftersom jag var tvungen att påpeka att allt det extra som jag inte ville ha ju var ditsmetat på bitarna. "Då ordnar vi det" sa man nummer två och tog bort fatet. När det kom tillbaka hade man torkat bort klickarna men den laxbit som hade peppar på sig (när ska stockholmska sushihak sluta larva sig?) hade förstås det fortfarande. Den rostade löken som satt i något klägg ovanpå makiskivorna torkade jag bort mot fatet. Inte fick jag den utlovade bläckfisken heller, och som sagt 9 bitar. Jag påpekade det när det var dags att be om notan och då kom de och sa att de gav mig rabatt som kompensation. Intrycket var att de tyckte jag skulle vara tacksam att jag bara behövde betala för en 9-bitars--när jag av misstag hade fått just en 9-bitars. Fin lokal men aldrig mer. Jag fick också en skinnbit på en laxbit, det var nog meningen. Det var för lite wasabi på bitarna också.

7:35 PM, June 02, 2009  
Blogger Space babe said...

Hej käre skoningslösa Dianyingren!

Tipset är nog som Lisa rekommenderar att skippa sushin på Råkultur och hålla sig till smårätterna.

Jag har inte riktigt gett upp om stället ännu, för jag gillade själva lokalen. Bra ställe att luncha med kompis om man går dit en konstig tid.

Antar att du som purist inte gillar Akki heller pga de små toppingsarna?

12:06 PM, June 03, 2009  
Anonymous Dianyingren said...

Alltså, de där ställena -- Akki, salig Hattori och det här nya -- de är så... California über alles, och har allt mindre med sushins underutvecklade ursprungsland att göra. Det känns inte rättvist mot dem att säga att de serverar sushi ens en gång. Deras exalterade nivå av ultra-haute kweezeene skapar något som är mer förädlat. Något som borde ha en finare beteckning än det bonniga ordet sushi. Jag föreslår "califart". Hög matkonst à la Kalifornien med andra ord. Och smart! Genialt att dölja smaken av råvarorna med chilipeppar och annat.

Men om man ska jämföra av det jag samplat så tycker jag att Akkis grejor minus eventuell chili och majonnäs är betydligt bättre än Råkulturs.

11:44 PM, June 04, 2009  
Anonymous Anonymous said...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園

12:28 AM, November 16, 2009  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se