February 20, 2009

Läser Höök och reser SAS

Idag går mitt kortlån ut för Marianne Hööks samlade skrifter (Får man vara lite tilltalande i det här samhället? länken går till en bra, sammanfattande recension som jag skulle kunna skriva under). Jag blev väldigt imponerad fr a av hennes korta krönikor under vinjetten Tyckt. Hon har otroligt moderna åsikter vad gäller jämställdhet, rasism, äldres fördömande attityd mot unga, myten om Sverige som ett land av olyckliga självmördare i motsats till det liberala USA, hur u-hjälp bör se ut etc. I en text om könsdiskriminering tar hon upp rubriker som "Trebarnsmamma i hovrätten", "Kvinnlig farmaceut felexpedierar", och sånt lever ju i viss mån kvar än idag, kanske ännu mer när det gäller etniciteter.

Visste ni att anledningen till att folk fikar så mkt i Sverige beror på att när kvinnorna sökte sig till städerna på 1800-talet fick de inte bli bagare pga skråväsendet, istället fick de baka småkakor, vilket bidragit till den fikabrödskultur vi har? Det visste jag inte heller. Frågan är om Höök vet vad hon pratar om, men en intressant teori är det hursomhelst.

En sak som jag särskilt fastnade för - säkert för att devisen passar mig som konflikträdd person: (Jag trodde den fanns på s 242, men hittar det ej, citerar ur minnet)
Det är ingen idé att diskutera frågor med folk av en helt annan åsikt, istället är det när man diskuterar dem med folk av samma åsikt som man kan utveckla sin tanke.

Ungefär så. Sympatiskt tänkt, tycker jag. Däremot gillade jag inte hennes personporträtt som Anette Kullenberg hyllar. För mig var de märkta av tidens tand. Visst ser jag att de är virtuost skrivna, men de är för svåra att komma in i. Så enkel smak har jag, att jag vill kunna komma in i texten på en gång.

Apropå intressanta teorier blev jag upplyst av bonussonen igår. Jag har ofta undrat varför man så ofta blir sjuk på vintern, när det borde vara under sommarens värme som bakterier frodas. S förklarade det med att på vintern är kroppen fullt upptagen med att hålla sig varm, vilket minskar på resurserna till imunförsvaret. Dessutom vistas man mest inomhus ihop med andra människor (tunnelbana, varuhus etc) och smittas då lättare, medan om man jämt var utomhus (och varmt klädd) skulle man vara friskare.

- Var har du läst det, frågade jag.
- Äh, man snappar väl upp en del, svarade han.
Slutsats: Sådan far, sådan son. Men deras minnen är väldigt selektiva, iaf faderns. Häromdagen bad jag honom byta vårt underlakan eftersom katten kommit hem med ett sår igen, legat på vår säng och fläckat ner. ¨Då bytte han samtidigt även ut påslakanen som vi bara haft i 10 dagar - han som kan ligga flera månadern i samma lakan.

När jag förvånat påminde honom så hade han inget som helst minne av att ha bytt dem för en dryg vecka sen. Ja, se människor är verkligen ... OLIKA.

Förresten så åker jag till Kina snart för att hälsa på min parkinsonsjuka mamma i två veckor. Jag ser inte fram emot att se hur skröplig hon har blivit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se