June 28, 2010

Snart en växtblogg


Visst ser det här helt sanslöst ut? Bilden är från Odla.nu.

Jag tror att Mathimlen snart blir Växthuset, för mitt intresse för växter har formligen exploderat.
I år har jag planterat
- magnoliaträd (ser lite visset ut, men jag hoppas det överlever)
- 5 stockrosor, från ljusrosa till rödsvart (de växer så det knakar, mest övertygande av allt jag planterat)
- klätterros New Dawn (har inte tagit sig så bra pga ohyra, men sen jag började pilla bort larverna har den fått några knoppar, och nu måste jag istället ta bort bladlöss från knopparna...)
- 2 luktpioner (de mår bra! Ena har fått en blomknopp!)
- löjtnantshjärta (min stora fröjd! Små små hjärtan har börjat blomma!)
- bondbönor (plantorna växer fint, hoppas det är meningen att de späda bladen ska ha en svart prick på sig och att det inte är skadedjur, bladlössen satt sig här också)
- märgärtor (vet ej om det blir rätt, men är ute efter kinesiska ärtor 豌豆, som är liksom mer mjöliga inuti än frysta gröna ärtor man köper i Sverige)

Kommer inte på nåt mer just nu. Jo, en liten tofs marktäckare (rosa blommor) har jag fått av en granne, hon säger att blommor och växter ska man stjäla och inte säga tack för. Jag vill ha en stulen trädgård! Eller en sån där totalt kaotisk och överlastad engelsk trädgård. De traditionella engelska trädgårdarna ser tydligen ut som de gör just för att folk delade med sig av plantor och stoppade ner dem där de fick plats. Läste jag i Vi i Villa. Typ.

Dessutom frodas kaprifolen och klematisen jag fick förra året. Men några blad på kaprifolen har fått hål och små klibbiga droppar på sig. Jag googlar och googlar utan att hitta varför.

Och jag har en linje i nästan allt jag planterat - rosa. Undrar om jag ska sprida ut mina rosa jättevallmon nu eller vänta till nästa år.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se