April 18, 2006

På begäran: 97 kinesiska barn

Det här är bara vad jag gissar utifrån den information som funnits i medierna och senast idag i DN. De har egentligen ingenting nytt, det märks att de försökt gräva utan någon större framgång.

Det är möjligt att det finns ett stort, världsomspännande kinesiskt brottssyndikat eller flera, möjligt att det är något sådant som ligger bakom de försvunna barnen. Men med stor sannolikhet är smuggelverksamheten precis så splittrad som framkommit hittills.

De olika smuggelfallen i DN:s sammanställning skiljer sig åt väsentligt. De 97 barn som försvunnit i Sverige tillhör en helt annan kategori kineser med utlandsdrömmar än de 58 kineser som kvävdes i en container i Dover år 2000.

"De var alla utrustade på samma sätt, med nya kläder, ryggsäckar, mobiltelefoner och upp till tusen euro i kontanter. Det var också tydligt att ungdomarna samarbetade med smugglarna."

Det är inte vilka kineser som helst som kan hosta upp nya mobiltelefoner och 1000 euro i kontanter. Jag får en känsla av att det här är barn till medelklasskineser. Och för många kineser, precis som för de flesta föräldrar, är barnen "livsens rot" 命根子. Föräldrarna skulle inte släppa iväg sina barn till vilka som helst. De måste känna att de litar på ormhuvudena/smugglarna. Familjen kan mycket väl ha släktingar i utlandet, i Europa eller USA, och det kan vara dit barnen har försvunnit.

Enligt artikeln har vissa barn varit så unga som 12 år. Men de få barn som man identifierat har visat sig vara äldre, i vissa fall myndiga. Kineser ser ofta barnsliga ut länge, långt upp i 30-årsåldern.

De identifierade har också själva velat återvända till Kina. Det är ofta så många kinesers utlandsdrömmar slutar: borta uselt, hemma bäst. Men så länge som väst inte låter människor komma och pröva på hur det är att leva här, så kommer smuggelförsöken att fortsätta. Tillfället gör tjuven och visst har ormhuvudena få skrupler, men det är historien som bedömer om de framför allt var banditer, räddare i nöden, eller helt enkelt fixare.

Jag ser de kinesiska barnens försvinnande som ytterligare ett desperat försök att ta sig in i Fort Europa. Det är dags för bland andra Sverige att se över sin invandringspolitik.

Andra bloggar om: , ,

2 Comments:

Blogger Morelli said...

tack mathimlen, i owe you one

2:32 PM, April 18, 2006  
Blogger Morelli said...

för kännedom så har jag sett att rikspolisstyrelsen varit inne på min blogg och förmodligen kommit in hit och tagit del av din analys

2:52 PM, April 25, 2006  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se