Chokladmoussetårte-längtan
Suget efter den goda chokladmoussetårtan vi fick på Rånäs slott pockar på, och jag har googlat från två recept, som båda är rätt bleka dock, och inte sådär mättat mörkt som den tårta jag längtar tillbaka till. Kanske blir det ett recept från Allt om Mats julspecial istället. Men den innehåller apelsinskal. Kan någon matlagningskunnig lova mig att kakan inte smakar apelsin bara för det? Jag vill att den ska smaka choklad, mkt choklad.
Jag tror jag håller på att få mens.
Jag tror jag håller på att få mens.
6 Comments:
gå till gunnarssons konditori på götgatan om du har craving- de har en mycket bra chokladmoussetårta som jag tror man kan köpa i bit också..../jenny
Men ta bort apelsinen ur receptet då!
Som lagers tabberas säger: ta bort apelsinen!
Annars är det rätt svårt att få till en ordentlig apelsinsmak tycker jag. Mer smak med skal än juice, du kanske kan byta till apelsinjuice om du ändå vill ha apelsinen kvar.
Det här är min favoritchokladkaka och den smakar inte apelsin alls när jag gör den med apelsin: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6265&a=113534
Hej...
Såhär gör man en MYCKET MYCKET god chokladmoussetårta..
//Vännen Norman
Rich Chocolate Mousse Cake
Yield: 8 servings
Ingredients
4 egg whites
½ cup (100 g) sugar
5 oz (140 g) hazelnuts, finely ground
2 tablespoons unsweetened cocoa powder
--------
9 oz (250 g) dark semi or bittersweet chocolate (60-70%)
4 egg yolks
1/3 cup (60 g) sugar
¼ cup + 1 cup (0.6 + 2.4 dl) whipping cream
Cake
1. Preheat oven to 350 deg F (Gas mark 4 or 180 deg C).
2. Line a 9 inch (23 cm) cake tin with greaseproof or other non-stick paper and grease the tin.
3. Whisk the eggs whites until stiff and in peaks by using an electric mixer, gradually add the sugar and whisk well each time sugar has been added.
4. Mix with finely ground hazelnuts and cocoa powder.
5. Bake at 350 degrees for 15 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean.
6. Cool the cake.
Filling
1. Melt finely chopped dark chocolate over hot water.
2. Beat the egg yolks with 2 oz sugar until white.
3. Heat ¼ cup whipping cream to the boiling point, and whisk in beaten egg yolks.
4. Fold in melted chocolate. The mixture will immediately thicken. Cool to approx. 100 deg F / 38 deg C.
5. Whisk 1 cup of whipping cream. Fold with the egg and chocolate mixture, one tablespoon at a time until the filling becomes soft, then the remaining part of the cream.
6. Transfer to the cake tin, and place in the refrigerator for several hours.
If served cold the filling appears more like chocolate truffle than mousse. If you prefer a more sweet flavor of the filling you can use semisweet chocolate (40-45%) instead of the recommended type.
Tusen tack för alla tips! Det blir Normans recept jag provar först - var kommer den ifrån?
Även jag är en sucker för sagda tårta, och så även min kompis Cheri i San Diego, receptet fick jag av henne:)
Post a Comment
<< Home