May 25, 2006

Exotisk mat

Vi är på landet och våra gäster, den mongoliska tolken och hennes sinolog till husband stod för maten. De bjöd på smörgås med saltad laxrom från den finaste gourmetaffären i S:t Petersburg som fanns redan på tsartiden. Varmrätten var grillspett på lamm och merguez kryddade med bl a stark chilisås som en tant i Tblisi gjort och som husbandet strödde sumak (rödaktigt pulver som även kan upplevas på persiska restauranger) på när de var klara. Till det pilaffris med strimlade morötter och sultanrussin (gula) och en svart krydda från Uzbekistan som han först stekte i olja.

Det smakade fantastiskt starkt, gott och intressant, men det roligaste var berättelserna om maten medan vi tillsammans hackade och stod i; att det egentligen borde vara gula morötter, och den måste vara mkt finstrimlad (därför hackade jag den och inte min man, ojdå, dubbeltydigt...) och eftersom alla äter pilaffris varje dag i Uzbekistan men ingen orkar finstrimla de gula morötterna så säljs färdigstrimlade morötter på marknaden i enormt stora högar som man först inte fattar vad de är.

Fler såna matupplevelser!

Btw:
- Han e ju inte bara sinolog den karln, han verkar ju vara total asiatisk språkbög, säger maken. (Karln kan nämligen typ 10 språk, däribland mongoliska, ryska, uzbekiska, georgiska, miao etc)

Andra bloggar om: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se