March 16, 2007

Kimchi-varning

Köpte Tistelvinds kimchi igår. Det fanns bara "hot", ingen "medium", men fy vad den både ser ut och smakar. Sönderhackat med samma utseende och smak som surkål. Det verkar som att Tistelvind bara har lagt lite chili i sin vanliga surkål.

Usch, trist. Var var det nu jag läste att Tistelvinds kimchi var helt ok? Fel fel fel!

Labels: , , ,

19 Comments:

Blogger Jessika said...

Jag skrev, tror jag, att tistelvinds produkter brukar vara okej, om jag skrev något specifikt om kimchi minns jag inte. Jag är inte kimchi-beroende, däremot är jag namul-beroende.
Har du kollat om det går att köpa kimchi i burk på Arirang?

4:22 PM, March 16, 2007  
Anonymous mz said...

Jag har för mig att jag tipsade om Tistelvinds kimchi. Sorry att jag kom med så dåligt tips - jag hade inte ätit den själv, däremot för ett bra tag sedan läst tips på SKOM från K&D, alltså Rosa fluffs syster och svåger. Kanske har de changerat? (Tistelvinds kimchi förstås, inte K&D.) :-)

7:20 PM, March 18, 2007  
Anonymous Örjan said...

Kimchi/surkål
Någon som vet ?
Varför är Kimchi mycket dyrare än surkål?
Örjan

10:04 PM, March 18, 2007  
Blogger Elle Rosafluff said...

Jag är beroende av tistelvinds surkål. Men det är klart vill man ha kimchi så vill man ha kimchi.

11:30 PM, March 18, 2007  
Blogger Lisa said...

Jag tycker absolut att Tistelvinds kimchi är OK för ändamålet jag rekomenderade den: nämligen att ha i en wok. Tistelvinds kimchi varierar hiskligt i olika sändningar. Den är ganska neutral i smaken och innehåler ingen fisksås eftersom den är avsedd för vegetarianer. Men för dem som inte får tag på annat är den rätt trevlig. Inte misnt om man får tag i en burk som man lagrar själv i sin kyl ett tag och sen piggar upp med lite fisksås.
Passar på at be om ursäkt för att vi tjyvgick på Lao Wai. Vi kanske ska satsa på dimsum i Gamla Stan snart istället!

10:47 AM, March 19, 2007  
Blogger Anja Allvin said...

Oh, jag kan inte äta sånt, blir helt bränd i hela munnen.
Kimchi är en koreansk maträtt :-)

11:49 AM, March 19, 2007  
Blogger Space babe said...

Fniss, vad många som tar åt sig... Jag hade förmodligen köpt och provat Tistelvinds kimchi oavsett vad jag läst om den, så ingen skugga faller på någon. Och jag ska definitivt prova den i Lisas wokgryta, för den är inget kul att äta till snabbnudlar.

7:09 PM, March 19, 2007  
Blogger Elle Rosafluff said...

Aha, men om tipset kom från min syrra så var det inte så konstigt. Den smakade ju surkål, klart den är god!

10:54 PM, March 20, 2007  
Anonymous mz said...

Jag kanske ska ta och testa den - jag älskar också surkål. Min pappa fixar egen varje år, men det har inte blivit så mycket för min del sen jag flyttade hemifrån. Och inte hade jag vett att uppskatta den fullt ut medan jag var barn heller. Men jag har en teori om att man som vuxen ofta gillar sånt man fick äta som barn, även om man kanske inte var överförtjust under barndomen.

12:51 AM, March 21, 2007  
Blogger Elle Rosafluff said...

Jag var inte heller störtförtjust i det när jag var liten, min pappa tillverkade också tonvis med surkål varje jul typ.

12:45 PM, March 21, 2007  
Anonymous mz said...

Min pappa också. I en stor tunna som fick stå på balkongen hela vintern. Ett år köpte han sannslösa 100 kg vitkål på Årsta partihallar. Man kanske skulle presentera dem för varandra, de kan ha en surkåls-showdown. Eller kanske inte. :-)

1:05 AM, March 22, 2007  
Blogger Martin said...

Testar just Tistelvinds "kimchi" med snabbnudlar framför datorn. Det här är helt enkelt inte kimchi. Det är vanlig centraleuropeisk surkål med lite chili och vitlök i.

Om Kim Jong Il får veta vad svenskarna kallar "kimchi" så kommer han att atombomba oss.

11:55 AM, March 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jag vet att detta är ett gammalt tråd men 2012 har inget förändrats vad gäller Tistelvinds "kimchi". Jag får säga att, hade inte varit för namnet "kimchi" på burken, hade jag aldrig gissat att detta var "kimchi". Varför? Det är ju INTE kimchi, inte i närheten. Fusk! De har tagit vanlig surkål och lagt till lite smak som skall tydligen påminna om kimchi. Men smaken och konsistensen är ju vanlig surkål. Jag kommer ändå att äta resten av burken jag köpte med med korv eller kanske gör en slags varm Reuben macka. Men att köpa det igen? Aldrig.

9:01 PM, May 16, 2012  
Blogger Space babe said...

Hej Anonym, trist att höra att Tistelvind fortfarande kallar sin produkt kimchi. Namnet borde varumärkesskyddas. Om du bor i Sthlm finns det många asiatiska butiker som säljer riktig kimchi. Annars är det faktiskt värt att göra själv. Blir himla billigt och lika gott. Men se till att ha riktiga kimchi-chiliflingor.

9:45 AM, June 08, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Såg att jag inte är ensam om att tycka att Tistelvinds "kimchi" smakar som surkål. Jag har ätit rätt mycket surkål i mina dagar och jag har också ätit "kimchi" tidigare och den smakade inget som den här. Jag blir lite irritierad,eftersom jag tycker att det är lite väl dyrt för en så liten burk, med surkål. Får man reklamera "kimchi" tro?

8:46 PM, February 25, 2013  
Blogger Space babe said...

Jag tycker definitivt att du ska prova!

8:27 PM, March 07, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Läste dessa kommentarer när jag precis skulle till att öppna en burk Tistelvinds kimchi som jag köpte när jag inte hittade någon surkål som jag var ute efter. Förväntade mig det värsta efter att ha läst detta. Har varken provat kimchi eller surkål tidigare, men detta var en helt okej smak tycker både jag och sambon (vi gillar stark mat).

11:54 PM, July 01, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Kan inte förstå er som påstår att Tistelvinds Kimchi bara är surkål med chili. Kan ni inte läsa? Det står klart och tydligt på innehållsförteckningen att den innehåller Savoykål m.m. Så vitt jag vet så är huvudingrediensen i surkål vitkål eller har jag fel?

Och tror ni Tistelvind skulle bluffa och ha i surkål istället för Savoykål så är ni ganska naiva tycker jag. Ett seriöst bra familjeföretag som Tistelvind med sin utmärkat ekologiska produktion är naturligtvis inga bluffmakare vilket somliga av er tror. Hur vet jag detta? Jo, har själv besökt Tistelvind och med egna ögon fått bekräftat varje innehål i deras Kimchi.

Sen har vi er som tycker er veta att Tistelvinds Kimchi inte är "äkta" Kimchi. Detta fick min Sydkoreanska svärmor att gabskratta när jag berättade det för henne.
Det är nämligen så förstår ni att i Sydkorea så finns det ungefär lika många olika recept på Kimchi som det finns familjer. I stort sett varje familj har sin egen variant sedan sekler tillbaka. Detta står även på Tistelvinds glasburk med Kimchi för den som orkar läsa.

Tistelvinds variant av Kimchi är alldeles utmärkt och med beröm godkänd av min svärmor så jag antar att hon som koeranska borde veta bättre än vissa svenska "viktigpettrar" som tror sig vara experter på allt och så snabba på att döma och bedöma allt mellan himmel och gjord (blir så trött på er ibland).

Så ni som är "Kimchi-nybörjare", låt er inte avskräckas av negativa kommentarer gällande Tistelvinds Kimchi - köp en burk, lägg upp en generös matsked tillsammans med köttgrytan och njut!

Och till er som klagar på att den är "för dyr" så beror priset på att produktionen är tidskrävande. Dvs. att göra Kimchi är INTE detsamma som att göra en enkel tysk sauerkraut. M a o att göra "sin egen Kimchi" är definitivt inte så enkelt som en del "förståsigpåare" hävdar.

Tvivlar ni på vad jag skriver så ska ni boka tid med söta lilla svärmor. Hon undervisar er gärna ang. Kimchi. ;o)

Sensmoral: Ta reda på fakta innan du hävdar något som en sanning.

Ha det gott alla!

Johan

6:21 AM, January 07, 2018  
Anonymous Anonymous said...

Här kan ni läsa om Kimchi på Wikipedia.
Bra info för den som verkligen vill veta vad "Kimchi" är för något:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kimchi

Ha det bäst!
Johan

6:32 AM, January 07, 2018  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se