Normans chokladmoussekaka!
Nu har jag gjort den! Den var helt fantastisk!!! Barnen älskade den. Maken och jag också. Jag kan inte sluta äta den. Men den är väldigt mättande...
Först havererade projektet för att grädden (som var bäst före 13 juni) hade fryst. Jag värmde upp den i ett vattenbad, men den gick inte att vispa! Så jag hällde den i ett glas och ställde in i kylen, då blev den såhär. Och sååå kallt är det inte i vår kyl. Någon som vet vad som kan ha hänt?
Receptet:
Först havererade projektet för att grädden (som var bäst före 13 juni) hade fryst. Jag värmde upp den i ett vattenbad, men den gick inte att vispa! Så jag hällde den i ett glas och ställde in i kylen, då blev den såhär. Och sååå kallt är det inte i vår kyl. Någon som vet vad som kan ha hänt?
Receptet:
Såhär gör man en MYCKET MYCKET god chokladmoussetårta..
//Vännen Norman
Rich Chocolate Mousse Cake
Yield: 8 servings
Ingredients
4 egg whites
½ cup (100 g) sugar
5 oz (140 g) hazelnuts, finely ground
2 tablespoons unsweetened cocoa powder
--------
9 oz (250 g) dark semi or bittersweet chocolate (60-70%)
4 egg yolks
1/3 cup (60 g) sugar
¼ cup + 1 cup (0.6 + 2.4 dl) whipping cream
Cake
1. Preheat oven to 350 deg F (Gas mark 4 or 180 deg C).
2. Line a 9 inch (23 cm) cake tin with greaseproof or other non-stick paper and grease the tin.
3. Whisk the eggs whites until stiff and in peaks by using an electric mixer, gradually add the sugar and whisk well each time sugar has been added.
4. Mix with finely ground hazelnuts and cocoa powder.
5. Bake at 350 degrees for 15 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean.
6. Cool the cake.
Filling
1. Melt finely chopped dark chocolate over hot water.
2. Beat the egg yolks with 2 oz sugar until white.
3. Heat ¼ cup whipping cream to the boiling point, and whisk in beaten egg yolks.
4. Fold in melted chocolate. The mixture will immediately thicken. Cool to approx. 100 deg F / 38 deg C.
5. Whisk 1 cup of whipping cream. Fold with the egg and chocolate mixture, one tablespoon at a time until the filling becomes soft, then the remaining part of the cream.
6. Transfer to the cake tin, and place in the refrigerator for several hours.
If served cold the filling appears more like chocolate truffle than mousse. If you prefer a more sweet flavor of the filling you can use semisweet chocolate (40-45%) instead of the recommended type.
2 Comments:
Ja... jag SA ju att den var god :)
//Vännen Norman
Ja, du gjorde ju det. Puss.
Post a Comment
<< Home