June 19, 2007

Lökoljekaka

葱油饼 cong2 you2 bing3 är precis vad som står i rubriken. Det är en underbar kinesisk pannkaka som mina föräldrar gjorde ibland. Men jag tror fortfarande att jag inte ätit den ultimata 葱油饼. Blotta namnet är tillräckligt för att munnen ska vattnas, man riktigt hör hur den gyllene, fetknapriga pannkakan frasar sönder när man tar en tugga. Hur lagom salt och välsmakande den är av de vårlöksbitar man blandat in. Utmärkt till risgröt.

Jag hittade en sida på Wiki som behandlade denna pannkaka seriöst. Sen googlade jag och hittade bl a denna sida. Man ska alltså ha ägg, hackad vårlök, salt och lite vatten i en skål och röra om. Sen blandar man i lite mjöl och fortsätter att röra till en jämn smet. Man tillsätter mer mjöl och vatten tills man får en smet man är nöjd med. Sen är det bara att hetta upp olja och steka. Smaka och salta vid behov.

Det jag märkte var att pannkakorna var jättefrasiga när de var nystekta, men att de mjuknade efter en stund. Så är det jämt med kinamat, tycker jag. Den förutsätter att någon i sällskapet ska laga mat åt de andra under tiden som de äter.

Såhär såg mina pannkakor ut efter att jag käkat upp alla frasiga kanter på alla färdiga pannkakor medan jag stekte nya. Observera att de alltså är ganska mjuka redan. Visst syns det? Jag tror att jag kan ha haft för mkt ägg jämfört med mjöl. Kanske blir pannkakan styvare med mer mjöl?

Labels: , ,

7 Comments:

Blogger Jessika said...

"En smet man är nöjd med..."
Typiskt för ospecificerade kineser ;) ;) ;).
Och ospecificerade svenskar också. Kockar som svävar på målet och säger gör tills du tycker att det känns färdigt. Och i minuter är det...?
Vad är det som gör dem speciella? Olja och vårlök i pannkakskostym?

9:54 PM, June 19, 2007  
Blogger Jessika said...

Är lockad att prova nämligen, måste ta reda på var jag ska börja :)

9:55 PM, June 19, 2007  
Blogger Jens said...

Det godaste jag vet som också heter nåt med bing tror jag är dom här enorma "crepsen" dom gör framför allt i Peking, knäcer på ett ägg eller två, slänger på lite koriander, layou (eller vad det heter), nån sesamsås, lite salladslök, ett friterat bröd och sen viker ihop det och serverar det i en plastpåse. Grymt bra mellanmål/fyllekäk för 2-3 spänn. Tyvärr var vagnarna mest framme på tidig morgon och eventuellt till lunch och inte när man bäst behövde dom.

10:56 PM, June 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Är det meningen att man ska krydda med AD-droppar?

/L

11:42 PM, June 19, 2007  
Blogger //Norman Fibbler said...

Tricket tror jag ligger helt i konsistensen. En smet lite tunnare än sockerkakssmet ger fantastiska pannkakor.

//Vännen Norman

9:43 PM, June 20, 2007  
Blogger Louise said...

Åh det var länge sen jag såg AD-droppar det var så gott jag drack en halv flaska en gång!

2:54 PM, June 25, 2007  
Blogger Space babe said...

Jessika. Jag tror att konsistensen ska vara som Norman föreslår.

Jens: Jag vet! De är supergoda. Har glömt vad de heter. Får fråga Vinlusen.

/L: Ja, AD-dropparna är kryddan som gör pannkakorna till oförglömliga delikatesser.

Norman: Tack för att du klargjorde smetens konsistens.

louise: Hm....

9:31 PM, June 26, 2007  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se