June 22, 2006

Världens slum

Rasmus Malm skriver i dagens DN om en bok som handlar om världens slum. Mycket intressant, särskilt de inledande exemplen om vardagen för många av dessa sluminvånare. Jag har upplevt något som gränsat till detta under mina år i Kina. Det är en enorm lyx att vi har tillgång till rena, snygga toaletter.

Men det är något som stör mig ändå med Malms text. Den känns alltför enkel och plockar liksom alltför självklart vårt världssamvetespoäng. Udden riktas alltför enkelt mot Världsbanken och IMF.

Som meningen Jorden skiftar just nu färg, från grönt till grått. Är det verkligen så? Var allt verkligen så paradisiskt innan världskapitalisterna sabbade allt? Tror inte det. Det har kanske förvärrats, men problemen var nog legio redan innan. Vilket gör det hela så mycket hemskare.

3 Comments:

Blogger ondskan said...

Jamen hela meningen "jorden skiftar nu färg från grönt till grått" är väl ganska så pinsam. LIKSOM idén om att allt var bättre förr. Det mesta var sämre förr. Folk som säger att allt var bättre förr borde få prova på att jobba 15 timmar om dagen för ingen lön och dö i barnsäng vid 22 års ålder efter att ha fött elva barn. Dåliga levnadsförhållanden är ju inget som har uppfunnits av kapitalismen direkt. Ok, skillnaden är väl att som världen ser ut nu skulle det eg finnas möjlighet för alla att ha ok levnadsförhållanden, men så är det ändå inte så. Eller? Jag är egentligen helt oinsatt.

11:35 AM, June 23, 2006  
Blogger Space babe said...

Word.

5:34 PM, June 23, 2006  
Blogger jacobsteel said...

"jorden skiftar..." äh, chilla stilistikpolisen nu ett par hekto. Klart det vart sämre förr, fast artikeln sätter ju ändå (ehuru en smula dramatiskt) finger på att när det finns fler människor än nånsin finns det också mer slum än nånsin. Eller?

7:11 PM, June 25, 2006  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker Bloggtoppen.se